0 0
Jaga sõpradega:
Või lihtsalt kopeeri ja jaga viidet
Koostisosad
Portsjonite arv:
500 g Veisehakkliha
1 tk Sibul
80 g Sai
100 ml Piim
1 näputäis Sool Oma maitse järgi
1 näputäis Must pipar Jahvatatud. Oma maitse järgi
1 tk Muna Keskmise suurusega kanamuna
4 spl Riivsai
2 spl Taimeõli
Toiteväärtus
100 g
Portsjon
231 kcal
Kalorsus
12.3 g
Valgud
14.9 g
Rasvad
11.4 g
Süsivesikud
Lisa kokaraamatusse

Selleks, et lisada retsepti oma kokaraamatusse/järjehoidjatesse on vajalik sisse logida või registreerida.

Rahvusköök:
Koostisosad
Valmistamine
Jaga

Kotletid ahjus on küpsetatud roog. Kokkade ja arst-toitumisspetsialistide üksmeelse otsusega on küpsetamine juba ammu tunnistatud üheks kõige tervislikumaks termilise töötlemise meetodiks. Esialgne kõrge temperatuur sulgeb kiiresti toote pinna ning isegi hakklihatoidud, mis harilikult kiiresti niiskust kaotavad, säilitavad tiheda pruuni kooriku all oma õrnuse ja mahlasuse. Edasi hauduvad kotletid maitse- ja toiteväärtust kaotamata, ilma üleliigse rasvata.

Sammud
1
Valmis

Alustame täidise valmistamisega, see annab valmis toodetele suuruse, õhulisuse ja aitab mahla hoida. Kotlettides võib kasutada mannat, jahvatatud kaerahelbed, riivitud toorest kartulit jne, aga "žanriklassikaks" oli ja on sai. Kõvalt (kindlasti!) saialt eemaldame kooriku ja leotame sisu piimas või koores.

2
Valmis

Keskmise sibula hakime peeneks. Laste jaoks sibul harilikult kas riivitakse või blenderdatakse. Lisaks sibulale võib lisada hakitud küüslauguküüne, see rikastab aroomi.

3
Valmis

Valmis hakklihale lööme stabilisaatoriks toore kanamuna, et kotletid ei vajuks praadimisel laiali. Mitte iga perenaine ei tea, et kui valmis hakkliha korralikult segada, lasta segul pool tundi seista (umbes nii, nagu seda tehakse pelmeenitaigna valmistamisel), annab see hakklihale tugevuse ja elastsuse ning stabilisaatoreid ei olegi tarvis lisada.

4
Valmis

Lisame hakklihale hakitud sibula.

5
Valmis

Lisame veidi leotatud saia.

6
Valmis

Maitsestame soola ja pipraga. Hakkliha saab aromaatsem, kui sellele lisada mitte valmis jahvatatud pipar, vaid värskelt uhmerdatud või jahvatatud pipar. Lisaks pipardele ja koriandrile on Euroopa kokandustraditsioonis kombeks hakitud lihast roogadele lisada natuke ka riivitud või purustatud muskaatpähklit.
Segame hakkliha korralikult läbi, soovitatavalt kuni valgete valguniitide tekkimiseni. On huvitav viis hakkliha tampida, et anda sellele õrnust ja õhulisust, seejuures mitte kogu kööki lihatükkidega ära mäkerdada. Valmis hakklihasegu paneme toidukilest kotti (parem on kindluse mõttes panna koguni kahte kotti) ja lööme selle "palli" jõuga vastu tööpinda. Peale sellist töötlemist saavutab hakkliha uskumatu sujuvuse, kerguse ja elastsuse.

7
Valmis

Valmis hakklihast vormime märgade või taimeõliga määritud käte abil kotletid, andes neile ovaalse, veidi laperguse vormi.

8
Valmis

Küpsetusplaadi või vormi määrime kergelt taimeõliga.
Kotletid paneerime riivsaias ja paneme ettevalmistatud küpsetusplaadile nii, et need ei puutuks
omavahel kokku. Paneerimiseks võib kasutada mitte ainult riivsaia, vaid näiteks ka
seesamiseemneid, kliisid või jahvatatud teraviljahelbeid.

9
Valmis
25 minutit

Asetame kotlettidega vormi eelkuumutatud ahju, küpsetame maksimaalsel temperatuuril (või Grillrežiimil) 5-7 minutit. Kui kotlettidele tekib koorik, võib kuumust vähendada kuni 200-220 kraadini ja küpsetada kuni valmimiseni veel 20-25 minutit.

10
Valmis

Küpsetamise lõppjärgus on soovitatav vormi põhja valada veidi vett, et rasv ei läheks kõrbema, vaid väljuvast mahlast tekiks maitsev ja aromaatne kaste.

11
Valmis

Valmis kotlette võib serveerida kuumalt ja külmalt, ükskõik millise lisandiga, valades üle välja tulnud mahlaga või spetsiaalselt valmistatud kastmega, lisades maitset ja kasulikkust värskete köögiviljade ning maitserohelisega.
Veel üks ahjus valmistamise pluss: korraga saab valmistada suure koguse kotlette, millest osa võib panna vaakumisse või külmutada, et edaspidi neid vajaduse korral kasutada.

Retsepti tagasiside
Retsepti tagasiside puudub, kasutage allpool olevat vormi, et seda postitada
Karamell
eelmine
Soolane karamell pikantse järelmaitsega
Kõrvitsapüreesupp
järgmine
Koorene kõrvitsapüreesupp sulatatud juustuga
Karamell
eelmine
Soolane karamell pikantse järelmaitsega
Kõrvitsapüreesupp
järgmine
Koorene kõrvitsapüreesupp sulatatud juustuga
Jäta kommentaar

Jäta esimene kommentaar!

Teavita
avatar