Kalatoidud on eraldi nišš kulinaariamaastikul. Kõigile on teada, et kalandus on maailmas toiminud iidsete aegade algusest. Kala kasutati juba ammustel aegadel, aga tõelisi meistriteoseid hakati valmistama suhteliselt hiljuti.
Mitte väga kaua aega tagasi said krevette või kaheksajalga lubada endale ainult valitud, tänapäeval on mereannid kättesaadavad kõigile. Forellipraad, täidetud haug, merikapsaga täidetud kalmaarid – juba ainuüksi mõte nendest roogadest ajab suu vett jooksma. Kui palju on aga veel erinevate jõe-, järve- ja mereandide retsepte.
Loe edasiKala retseptid erinevad mitte ainult valmistamistehnika, vaid ka erinevate koostisainete poolest. Kulinaariamaailmas võib kohata tohutul hulgal kõikvõimalikke kala retsepte, alates heeringast kuni sinise tuunikalani. Kõige levinumad viisid kalatoitude serveerimiseks:
Igal rahvusel on oma rahvusretseptid. Vene soolaheeringas sibulaga, sushi Jaapanist, kala Elevandikõrv Vietnamist – loendada võib lõpmatult, parem on ise proovida.
Mereannid nõuavad eraldi tähelepanu. Krevetid, koorikloomad, kalmaarid, angerjad, kaheksajalad ja ülejäänud mereelanikud kingivad unikaalse maitseelamuse. Peale ületamatu maitse pakuvad paljud mereannid organismile kasulikke vitamiine. Teadlased väidavad lausa, et mõned meresaadused omavad noorendavat mõju. Nii võib ka olla, kuid selleks peab õppima mereande õigesti valmistama.
Meie lehelt leiate te nii kõige lihtsamaid kui ka keerukamaid originaalseid retsepte, kuid nimetaja on neil kõigil ühine – suurepärased kala- ja mareannitoidud.