Küpsetised on see roog, mille vastu kogenud perenaine köögis kunagi ei jää ükskõikseks ja üritab üllatada majalisi ja külalisi oma oskustega. Ja milline aroom on värskelt valmistatud keeksist, jõulude küpsetisest või võileivast, mis tuleb ahjust ja levivad majas, seda lihtsalt ei saa edasi anda. Küpsetada leiba ja serveerida seda soolaga on ammuaegne traditsioon – omanike külalislahkuse näitaja. Tänapäeval lihtne magus küpsetis muutub põnevaks tegevuseks, sest selle valmistamisretsepte on aina rohkem ja rohkem. Ja mõnede jaoks see on ka päris hea sissetulek.
Loe edasiIgas küpsetises on oluline õige toodete valik. Pirukad võivad muutuda kuivaks või omada ebavajaliku rasvasust, kui mitte järgida retseptuuri, alates kontsistentsist kuni täpse vedelate või puistkomponentide koguseni. Kuulsad kokad ei valmista roogasid “enam-vähem”, vaid kasutavad kondiitrikaalu või mõõdunõud.
Tuleb pöörata tähelepanu ka järgnevale:
Kuumutades võid mikrolaineahjus, võid edaspidi kahjustada tordid, milliste retseptides on märgitud “jahutatud või”.
Ja kui küpsetised on gluteenivaba, seda enam tuleb lisada just riisijahu või koostisainena tatart. Mitte tavalist jahu, kui muidu eesmärgiks on vähendada süsivesikute koguse ratsioonis.
Kui küpsetised on valmistatud mitte hallitanud jahust, aga värsketest koostisainetest, mille kvaliteedis perenaine ei kahtle, siis ka roog ei too kahju. Kuid süüa küpsetist võib kasinalt. On arvamus, et nisujahust küpsetis on palju kasulikum, sest on praktiliselt süsivesikuteta.
See on tõsi nende inimeste jaoks, kes ei talu gluteeni, kuid mis tahes nisujahust tooted paremini “kleepuvad”. Kasutuses lihtsuse tõttu paljud perenaised eelistavad just seda. Muidugi on parem asendada seda teise kõrsjahuga, eriti siis kui küpsetis on laste jaaoks, kes on veel mudilased ja alles harjuvad täiskasvanute söögiga.
Kui peamise koostisaine asendada või üldse seda kasutamata jätta, nagu vormiga kaerahelbe põhjal, siis saab ka rohkem kasu kehale. Nii, näiteks, tatrajahust küpsetis on väga kasulik ja vitamiine ning mineraale täis.
Riisi- või tatrajahust küpsetised on kasulikud ka inimestele, kes järgivad dieeti või tahavad kaalust alla võtta. Aga asi selles, et magus küpsetis ei ole iseenesest väikestes kogustes kahjumlik ja kui tervis võimaldab maitsvaga maiustada, siis miks mitte…
Lehttaina küpsetist peetakse ka kasulikuks ja tihti kasutatakse maguste ja lihaste roogade valmistamiseks. See on krõbe, maitsev ja üldse ei ole raske kõhu jaoks. Peab märkima, et pärmi lehttainasaiake erineb pärmita lehttainasaiakest rasva olemasoluga ja suurema kalorisisaldusega. Nii et eelis on parem anda just pärmita tainale maitsvaimate kooke, lehttainasaiakeste, valmistamiseks.
ARVE Error: Element ID could not be build, please report this bug.